9.5.09

Savet

Dozvoliću sebi malo slobode da kao iskusan odgajivač, mlađim odgaivačima pomognem svojim iskustvom da lakše i brže urade neke delove obuke Poentera. Pre nego što pristupite školovanju ili obuci Poentera obavezno se morate upoznati sa osobinama Poentera. One se manje više razlikuju po jedinkama i rasi.Ja ću ovde govoriti o Poenteru, i o osobinama koje su iste ili skoro iste za ovu rasu.Navešću dva primera kako neke osobine kod različitih vrsta živih bića mogu biti različite.
Ako gladnom čoveku ponudite tanjir supe i tanjir mesa, on će uvek pojesti prvo supu a posle meso i ako više voli meso. Ako Poenteru ponudite isto, on će skoro uvek pojesti prvo meso pa tek onda supu.
Ako čovek danas treba da uradi dva posla od kojih jedan voli da radi a jedan nevoli, on će skoro uvek izabrati da prvo uradi onaj što nevoli, pa tek onda onaj što voli.
Ako Poenter danas ima časove iz obuke vodljivosti, odložnosti, poslušnosti, istrčavanja i igre, ako bi se on pitao, Poenter bi uvek izabrao kao prvi čas ono što najviše voli, a to je trčanje.
Kod obuke vašeg psa morate ustanoviti redosled radnji onako kako on to voli da radi, i tog redosleda se pridržavati jer tako ćete imati najviše uspeha. Netreba ponavljati jednu istu radnju beskonačno puta u toku jednog časa, dovoljno je tri do pet puta, ali zato morate skoro svaki put kad izađete sa psom ponoviti iste radnje i proveriti dali napreduje i koliko je naučio od onoga što Vi želite da nauči.
Kod Poentera redosled nekih od radnji je ovakav:
1. Istrčavanje
2. Igra
3. Vodljivost
4. Odložnost
5. Poslušnost
Moguće su male izmene kod pojedinih pasa, ali istrčavanje uvek mora biti prva radnja na času, jer Poenter živi da bi trčao. on kroz trčanje iskazuje svoju superiornost, brzinu, stil, veštinu, snagu, energiju, lepotu, eleganciju i sve što krasi Poentera kao kralja polja. I na kraju, napravite za svog psa raspored po njegovim željama, kako on to voli da radi, i imaćete najviše uspeha u obuci.

Нема коментара: